ONDERNEMINGS-PROFIEL VAN DE JK-GROEP

Van klassieke Duitse middenstand tot een internationaal geörienteerde Holding - zo kan men in het kort de structurele verandering van de JK-Bedrijvengroep van de laatste jaren samen-vatten.

Als middenstands familie-onderneming uit 1927 van Josef Kratz senior als een meubel- en wagenmakers gestart, ontwikkelde de onder-neming, de JK-Josef Kratz GmbH (1969 oprichting van de huidige Holding van de JK-bedrijvengroep),  via een productiebedrijf voor sauna's tot de wereldwijd bekende onderneming in de zonnebank-branche. De eigenaar van de JK-groep is Walter Kratz. De directie van de JK-Holding staat onder leiding van Herman Nanninga.

Zwaartepuntactiviteiten van de JK-groep zijn momenteel ontwikkeling, productie en verkoop van zonnebanken voor privé en professioneel gebruik.
Bij deze zonnebanken gaat het om electrische apparaten, die in staat zijn, d.m.v. kunstmatige lichtbronnen (UV-lampen) een bruining van het menselijk lichaam voor overwegend cosmetische doelen, te vervaardigen.
M.b.t. de productie van professionele zonnebanken is de onderneming wereldwijd de marktleider. Met het merk Ergoline beschikt de firma op de Duitse markt over een (geschat) marktaandeel van meer dan 60%.

Door de toenemende concurrentie in de professionele markt is JK overgegaan tot de zgn. twee merken strategie. Met het merk Ergoline wordt de strijd in product- en kwaliteitsleiding met nationale als ook met internationale concurrentie aangesterkt. Buitengewone productinnovatieven als ook een omvattend assortiment voor alle doelgroepen van de cosmetische bezonning wordt in het Ergoline professionele programma aangeboden.

Het in het voorjaar van 1999 herleefde merk Soltron richt zich met zijn hoge kwaliteit en know how, zijn jonge design en middelprijsstrategie voornamelijk op de alternatieve en jonge aanvragers in de handel, bedrijven en eindverbruikers. Met de oprichting van een eigen bedrijf - Soltron GmbH - richt men zich vooral op de kleinere ondernemingen.

Met het oprichten van SUN Industries in USA is sinds augustus 1999 een sterke basis voor de verkoop van professionele zonnebanken van het merk Ergoline in de Noordamerikaanse markt ontstaan.
De onderneming, die gevestigd is in Jonesboro, Arkansas, behoort met ca. 120 medewerkers en een jaaromzet van ca. 30 Miljoen US-dollar tot de leidende fabrikant in de USA. Met een uitstekende markreputatie, een bestaand handelsnet en een omvangrijk productassortiment onderscheidt deze firma zich van de rest. Onder de naam SUN-Ergoline worden de professionele zonnebanken een uitstekende aanvulling op de produktlijn en zal deze de reeds Europa succesvolle ingeslagen weg van twee-merken strategie voortzetten.

Als tegenhanger van het in Europa handelende JK-Licht GmbH is voor het Noordamerikaanse economische gebied Global Sun Light Inc. sinds oktober 2000 actief.
Voor de Duitse markt brengt deze fusie op het eerste gezicht geen veranderingen met zich mee. De visie van deze werving is internationale uitbreiding en aansluiting van de Amerikaanse markt.

Productontwikkelingen en - innovatieven komen uit het JK-ontwikkelingscentrum.

Professioneel kwaliteitsmanagement bij alle productie- en administratieprocessen is bij JK sinds lange tijd een vanzelfsprekend-heid. Op deze grond werd de JK-Josef Kratz GmbH sinds 1993 volgens de Europese norm DIN EN ISO 9001 gecertificeerd.

Naast het ontwikkelen van innovatieve productontwerpen en -technologieën, die in het verleden steeds weer een nieuwe standaard hebben gezet voor de branche, worden ook nieuwe paden ingeslagen op het gebied van productietechniek. Hierdoor worden aan leveranciers hoge eisen gesteld op gebied van kwaliteit en kennis. Ook worden er bij JK al jaren lang nieuwe managementmethoden gebruikt om efficiënt vorm te geven aan ontwikkelings-, productie en beheerprocessen en om de bedrijvengroep 'slank' te houden.

Ook op het gebied van branche-ontwikkeling kan JK naar talrijke activiteiten verwijzen:

  • Scholing van externe technische mensen, studiopersoneel, investeerders alsook JK-medewerkers.
  •  Mede oprichten en actieve ontwikkeling van overkoepelende organisatie van zonnelicht-systemen etc. Tevens wetenschappelijk adviseur en sinds begin 2000 lid van het Europese orgaan ESA (European Sunlight Association).
  • Samenwerking met andere branche-ondernemingen (bijv. Philips GmbH, UB-Philips GmbH) m.b.t. marktonderzoek voor het ontdekken van basisgegevens voor de totale branche.
  •  Institutionalisering van het uitwisselen van ervaringen met jarenlange toeleveringen voor het vergroten van efficiëntie van activiteiten van JK en haar leveranciers.
  •  Ontwikkeling van ondernemingsspecifieke managementsmethoden en doorgeven hiervan aan coöpererende ondernemingen.